In 5 stappen een betere Twitteraar

Voor ervaren social marketeers en twitteraars zal deze blogpost niets schokkends nieuws brengen, maar ben je nog niet zolang actief op Twitter, dan is dit artikel zeker de moeite waard. Ikzelf heb er in ieder geval veel aan gehad. Dus tijd om te delen…

Hieronder heb ik 5 stappen beschreven die je als nieuwe twitteraar kunt volgen om je ervaringen met Twitter leuker te maken en het medium professioneler kunt inzetten. Misschien zijn het open deuren, misschien helpt het je op weg je social media doelstellingen te bereiken:
 
Stap 1: Zoek en vind bekenden
Twitter is een netwerk dat is gebaseerd op volgen en gevolgd worden. Je kunt boodschappen / berichten verzenden tot je een ons weegt, maar zonder volgers ziet niemand die boodschap. Mensen die je al persoonlijk kent zullen vaak geneigd zijn jou terug te volgen op het moment dat jij hen gaat volgen. Zo wordt je ook zichtbaar als volger voor andere volgers in het netwerk van jouw bekenden, waardoor ook zij er weer voor kunnen kiezen jou te gaan volgen en andersom.

Stap 2: Zoek en vind gelijkgestemden
Ga op zoek naar mensen die hetzelfde vak als jij hebben of uitvoeren zodat jij kunt profiteren van de kennis en informatie die zij delen. Andersom zullen zij ook geïnteresseerd zijn in wat je als vakbroeder of –zuster te vertellen heeft en om die reden zullen zij je terug vinden. De twittergids: http://twittergids.nl/ is een handig medium om te zoeken naar mensen met hetzelfde vak, dezelfde interesse of passie als jij.

Stap 3: Zoek en vind mensen in uw regio
Hoe wereldwijd het web ook is, mensen hebben altijd een band met mensen die uit dezelfde regio komen. Binnen Twitter hebben regio’s, steden, provincies vaak een account dat wordt beheerd door een overheidsinstantie (gemeenten), een vereniging, een regionale nieuwsvoorziening of evenementenbureau. Door hen te gaan volgen, blijf je op de hoogte van regionaal nieuws en plaatselijke activiteiten. Door je aan te sluiten voelen andere volgers de band omdat zij zien dat je uit dezelfde regio komen, waardoor zij jou ook willen volgen als je interessante zaken te melden heeft. Andersom volg je hen terug als zij ook voor u interessante informatie hebben.

Stap 4: Zorg voor een Twitter applicatie op je mobiel en een desktop client
Door een Twitter applicatie op je mobiele telefoon te installeren, ben je altijd en overal op de hoogte van wat de mensen in jouw netwerk posten en communiceren, maar je kunt zelf ook altijd en overal laten weten waar je mee bezig bent (zolang het relevant is voor jouw volgers om te weten). Met een desktop client kun je zonder in te loggen op twitter.com alles volgen van jouw netwerk. Je kunt er tweets mee plaatsen en de clients zijn vaak uitgebreider dan Twitter zelf en bieden bijvoorbeeld de mogelijkheid op in te geven zoektermen tweets te vinden. Dit helpt ook weer bij het zoeken en vinden zoals genoemd bij punt 2) en 3). Een voorbeeld van een client is Tweetdeck (www.tweetdeck.com). Zowel desktop clients als mobiele apps zijn over het algemeen gratis.

Stap 5: Leer hoe je ermee moet werken en omgaan
Twitter kan op nieuwe users erg ontmoedigend overkomen met haar eigen jargon zoals #hastags, @replies, retweets, direct messages etc. Daarnaast moet je goed weten wie wel en wie niet je tweets ziet en welke aanvullende applicaties Twitter biedt om er nog optimaler gebruik van te maken. De beste plaats, naast deze handleiding , om van alles over Twitter te weten te komen en te leren is de Twitter support portal.

Als je hiermee aan de slag gaat zul je zien dat je je snel thuis gaat voelen op Twitter en meer mogelijkheden ziet voor zowel zakelijk als persoonlijk gebruik. Volgende keer meer tips & trics voor het gebruik van Twitter.

Reageer op dit artikel

Jouw reactie