The Voice of Holland part II

Afgelopen vrijdag was de ontknoping van The Voice of Holland 2 en ruim 3 miljoen mensen zagen Iris Kroes uit het team van Marco Borsato winnen. Onverwacht? Ja voor mij wel (zeker als je mijn vorige blogpost leest). Onverdiend? Nee dat zeker niet, want meeste stemmen gelden en die heeft ze gekregen. En nu? Volgende week weer met zijn allen voor de buis als The Voice of Holland kids van start gaat.

Gezien mijn laatste blog heb ik toch nog even de behoefte om kort terug te komen op de uitslag en de finale van The Voice. Nogmaals als je de meeste stemmen krijgt, dan ben je de terechte winnaar, want het grootste gedeelte van het Nederlandse publiek vindt je dan the voice of Holland. Daarmee wordt de conspiracy theorie dat marketingwaarde belangrijker is dan de beste/mooiste stem meteen ontkracht. Ook al ontvangen wij onbewuste boodschappen, ons stemgedrag wordt hier niet door bepaald. Charly Luske haalde de finale niet, ondanks dat hij door alle coaches als torenhoge favoriet werd bestempeld. Misschien juist daardoor wel niet en dacht stemmend Nederland; wij bepalen en jullie niet, dus moet Chris Hordijk door. En toen hij daardoor meteen de grote favoriet werd en hij met een voorsprong in de finale begon, omdat zijn nummer het meest was gedownload, bepaalden we met zijn allen dat Iris moest winnen.

En Paul Turner, mijn andere (marketing) favoriet? Die zakte door het ijs. Hij ging steeds slechter zingen en werd steeds meer een persiflage van zichzelf. Leuk zo’n act, maar hou het dan ook bij jezelf. Maar Paul ging Freddy Mercury en Lady Gaga als voorbeeld nemen. Die laatste keuze is wat mij betreft marketingtechnisch best slim, maar hij deed het te opzichtig en dat pruimden we niet, dus kon hij al snel de finale verlaten. Ondanks het feit dat ook hij richting de finale als favoriet werd bestempeld.

Dat brengt mij bij de vraag of de makers van het programma blij zijn met de winnares van deze editie? Ja, zou je zeggen, want het publiek heeft gekozen. Maar niets is veranderlijker dan de mens weten we ook. In mijn ogen is Iris Kroes veel minder een personality dan haar voorganger Ben Saunders, die een eigen funky soul sound combineert met flair, charme, een gouden tand, een hip hoofddeksel en oh ja heel veel tattoo’s. Wat gaat de toekomst brengen voor Iris? Ze combineert mooi harpspel met een mooie stem en daarmee kan ze zich heel goed onderscheiden van een dozijn andere meisjes en vrouwen die heel goed kunnen zingen. Is dat genoeg? Ik weet het niet, het zal allemaal moeten blijken. Ik ben in ieder geval heel benieuwd. Ook vraag ik me af of de start van The Voice kids invloed gaat hebben op de houdbaarheid van de winnaar van The Voice, want straks hebben we het natuurlijk weer over de talentvolle kinderen en is de apotheose van afgelopen vrijdag wellicht al weer lang vergeten. Wie zal het zeggen? Ik durf geen voorspellingen meer te doen, want die blijken toch niet uit te komen. What was I thinking… Charly of Paul de nieuwe Voice of Holland…

Reageer op dit artikel

Jouw reactie