Optimaliseer je Social Media strategie in 3 stappen

Terwijl de druk op grote organisaties om social media in te zetten toeneemt, wordt het creëren van social media-aanwezigheid steeds eenvoudiger. Het resultaat is dat je, van veel grote producten, dienstverleners en merken tientallen social sites aantreft, waarmee niks (meer) wordt gedaan en die elke vorm van actieve betrokkenheid ontberen. Het gevolg; versnipperde en versplinterde communities en groepen van fans en volgers die niet optimaal worden bediend en geholpen. En het lijkt hoe groter de organisatie, hoe groter het probleem. Hoe kun je nu wel succesvol zijn in je Social Media strategie?

Het antwoord op die vraag is drieledig en kan gemakkelijk door iedere ondernemer, marketeer of social media strateeg worden uitgevoerd:

1. Visualiseer je social media in een blauwdruk
Een goede blauwdruk maakt, voor het visualiseren van uw sociale media aanwezigheid, gebruik van een aantal belangrijke kenmerken (site/account naam, platform, grootte (omvang van de community), en de meest recente activiteit van zowel de eigen moderator als de klant, relatie, fan, volger). Het helpt door deze punten samen te brengen en grafisch weer te geven door bijvoorbeeld per community (platform) de grote in een cirkel aan te geven en de cirkel groen (veel recente activiteiten), geel (weinig recente activiteiten) en rood (geen recente activiteiten). Het kleuren van de cirkels doe je ook nog een keer voor de activiteiten van klanten (of relaties, volgers, fans). Grote groene cirkels in de eigen activiteiten geven aan dat je actief in een grote community aanwezig bent. Als je klanten / volgers daar ook actief zijn, dan doe je het goed. De vraag die je jezelf kunt stellen is; wat doen we met de kleine rode inactieve communities? Stoppen we er helemaal mee of proberern we die te integreren in de andere succesvolle community om nog verder te groeien? Anderzijds zie je – als je iets visualiseert - direct als er een mismatch zit. Geen eigen actieve bijdrage in communities of op platformen waar klanten / volgers wel actief zijn, kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

2. Creation, Consolidation en Closure
Het sociale web wordt gedreven door groepen van gelijkgestemden die zich verzamelen om zich met elkaar te verbinden en informatie te delen. M.a.w. het sociale web wordt gedreven door communities. Deze communities opereren echter niet hetzelfde als de organisaties zelf, terwijl bedrijven de communities wel benaderen vanuit hun organisatiestructuur. En zo garandeert elke productlijn een eigen Facebook-pagina, verdient elke marketing campagne een eigen Twitter-account, een nieuw YouTube-kanaal en ga zo maar door. Als gevolg hiervan, wordt de sociale aanwezigheid van een organisatie een afdruk van de organisatiestructuur van SBU’s, afdelingen en PMC’s van de organisatie zelf. Deze versplintering dient de community en de organisatie niet en maakt het voor beide kanten lastig volledige commitment te tonen, terwijl beide kanten dat wel willen. Een simpele checklist biedt uitkomst:

1. Wat voegt het creëren van een nieuw social account toe en wat draagt het nieuwe account bij?
2. Welke minimale middelen heb je nodig om het nieuwe social account te versterken?
3. Wat zijn de criteria die gelden om het nieuwe social account (weer) af te sluiten?

Met de antwoorden op deze vragen, kun je een goede beslissing maken of het aanmaken van een nieuw account bijdraagt aan het doel om de community te dienen.

3. Breng structuur aan in je ‘links’ en ‘likes’
Stel je het sociale web voor, met een wirwar van sites en platforms, als 1 (verdeelde) dynamische website, waarin je merk, bedrijfsnaam en producten en diensten worden verspreid over een groot aantal, losse pagina’s. Het vaststellen van je link- en like- structuur is hierbij een vereiste voor je informatie-architectuur, zodat je zelf kunt bepalen hoe mensen navigeren (link) naar de communities waar ze horen te zijn (like). Een goede link en like structuur formaliseert het doel van elk social account (de community die je  bedient, het publiek dat je adresseert en de content die je produceert) alsook de relatie met andere social accounts en sites (hoe de content wordt verspreid, waar en door wie). Een goede link en like structuur laat je organisatie optimaal gebruik maken van de eigen content - hergebruik en verspreiding van formats (tekst, video, tweets, enz.) – om het nut ervan voor het publiek te optimaliseren en de eigen bedrijfskosten te verlagen.

Het decentrale karakter van social media is haar grootste kracht. Iedereen kan deelnemen. Iedereen heeft een stem. Dit is ook de grootste uitdaging voor merken die het inherente conflict moeten managen tussen het in staat stellen van de eigen organisatie om deel te nemen, terwijl continuïteit en kwaliteit van de klantervaring moet bewaakt. De huidige wildgroei bij veel organisaties van allerlei accounts is een grote verspilling van energie en middelen. Als organisaties blijven investeren in social media en de markt blijft vragen om een “social media strategie” te verwoorden in elke directiekamer en in ieder jaarverslag, zullen de succes zich verplaatsen van geïsoleerd pagina’s en campagnes naar verbondenheid en coördinatie van merk en communities. Daarvoor is social media architectuur een must, anders kun je nooit het overzicht behouden en succesvol zijn.

Reageer op dit artikel

Jouw reactie